Interview met Arno ten Veen over de ademhaling.

Gepubliceerd op 19 november 2020 om 08:00

Een paar weken geleden, op 31 oktober 2020 deed ik een ademworkshop van Arno ten Veen. Het inspireerde me onwijs en daarom heb ik hem gevraagd of hij een klein stukje wilde schrijven over de workshop. Het is een onwijs mooi interview geworden waar ikzelf onwijs trots op ben! 
Veel lees plezier!


- Tijdens de workshop hebben we verschillende oefeningen gedaan. De eerste oefening kwam uit de Kundalini Yoga. Tijdens mijn Yoga opleiding in 2019 had ik mijn eerste ervaring met deze techniek en dit was ‘life changing’ voor mij. Kan jij misschien iets meer vertellen over deze oefening en het doel ervan?

“Ik heb de oefening geleerd bij mijn guru Osho. Osho heeft veel actieve meditaties gecreëerd en naar het westen gebracht. Stilzitten in meditatie is voor ons westerse neurotische mensen het aller moeilijkste en vrijwel niet te doen… Er is te veel onrust in lichaam en geest. Als je dan stil gaat zitten wordt je geconfronteerd met de drukte en waanzin in je denken en de onrust in je lichaam… Stilzitten in meditatie is een traditionele vorm van meditatie. Osho is een hedendaagse guru en kwam juist met het tegenovergestelde: actieve meditaties. Eerst de onrust en waanzin eruit gooien of tot expressie brengen, en als je daarin totaal bent, jezelf laat gaan… dan komt de stilte als vanzelf…

Een van de actieve meditaties die Osho heeft gecreëerd is de Osho Kundalini Meditatie. In de eerste fase van die meditatie schud je je hele lichaam los. Je doet het en je laat het als vanzelf gebeuren… Je geeft je over aan de bewegingen die uit je lichaam omhoog komen. Osho zei hierover: “Zoals je nu bent, ben je hard als een rots. Alles in jou is in de loop der tijd bevroren, verhard, je hebt de stroom van levensenergie vastgezet, je hebt je ingehouden, aangepast, je bent gecultiveerd, gesocialiseerd en een brave burger geworden. Je authenticiteit is ver te zoeken… Je hebt je adem vastgezet, en je bent verhard in je denken, in je emoties, in je lichaam… in vele facetten van je leven.” Het schudden heeft als doel het smelten van de rots, diep van binnen…” Dan gaat alles in jou weer tintelen en vibreren van de levensenergie, alles gaat weer stromen.

Deze schudoefening is overigens ook een Qigong oefening. Het was onderdeel in mijn opleiding tot Chi Neng Qigong instructeur.”


- De tweede oefening viel mij erg zwaar. We stonden iets wijder dan heupbreedte, iets voorovergebogen. We hielden de zogenaamde bal van Chi vast. Dit op hoogte van onze Manipura Chakra. De plek waar ons innerlijk vuur zit, bij de navel. Zelf weet ik dat ik een vuur persoon ben. Een mens van de zon. En mijn onderbuik is mijn ‘zwakke plek’. Als er iets niet klopt, komt mijn intuïtie meteen op en is dit de eerste plek die fysiek pijn gaat doen. Kan dit de reden zijn waarom de oefening mij zo zwaar viel?
En kun je nog kort iets vertellen over ons innerlijk vuur?

“In de Kundalini Meditatie ga je dansen in de tweede fase. Je geeft dan vrij expressie met je lichaam en laat de bewegingen van binnenuit opkomen. Geen ingestudeerde danspasjes.

Ik ben al 30 jaar sannyasin en vond het leuk om mijn eigen actieve meditatie te creëren, gebaseerd op Osho en andere ervaringen en technieken. Zo bleek het enorm verdiepend te werken om na het schudden heel stil te staan. Van het ene uiterste naar het andere uiterste.

Het is een staande meditatie uit de Chi Neng Qigong. De oefening heet de 3CM, ofwel Three Centers Merge. Alle energie die je in de schudfase hebt losgemaakt breng je nu samen in het centrum van je lichaam, je core, je hara, je onderbuik. In verbinding zijn met je onderbuik is erg belangrijk. Het is zo’n centraal middelpunt in jou. Daar aanwezig te zijn geeft onmiddellijk een diepe rust.

Het is zwaar omdat we met gebogen knieën staan en de bovenbenen aanspannen. Je onderrug maak je wat bol, duw je uit naar achter. Dat opent een gebiedje dat de levenspoort heet, tussen lendenwervel 2 en 3. De meeste mensen trekken de hele dag hun onderrug hol en zetten daarmee de levenspoort op slot. Het is goed om dat in balans te brengen en de levenspoort te openen. Deze oefening helpt veel mensen met onderrugklachten en ook helpt het mensen dieper en beter te slapen! De energie die eerst vooral in je hoofd en denken zat, is door het schudden losgemaakt en door het hele lichaam verspreid. Nu in de 3CM breng je alle energie naar je centrum. Wanneer jij in je centrum bent kan niets jou zomaar uit balans brengen.

Je manipura (zonnevlecht) zit boven je navel. De handen in de 3CM zijn eigenlijk net onder je navel, bij je tweede chakra.

Zoals jij het beschrijft zou je onderbuik eerder je krachtigplek zijn, als het je intuïtie vertegenwoordigt en je steeds laat voelen wat klopt en wat niet… Je onderbuik is ook de plek waar je darmen zitten, met je darmen verteer je het voedsel. Maar ook verteer je ander voedsel, zoals ontmoetingen met mensen, werksituaties, emoties van jezelf en van anderen… je verteert al je levenservaringen. Als je onderbuik pijn gaat doen geeft het wellicht aan dat er iets niet echt te verteren is, of op z’n minst moeilijk te verteren. Je onderbuik wordt meer en meer je krachtplek als jij ernaar gaat luisteren!

Zoals eerder gezegd, stil zitten is het moeilijkste wat er is. Hetzelfde geldt voor stil staan. Zo totaal gecenterd te zijn in je middelpunt ben je niet gewend.. Je hele systeem zal protesteren. Hoe totaler je bent in je schudden, hoe makkelijker het is in stilte te staan. En, elke keer dat je de meditatie doet zal het weer anders zijn. Je kunt het niet fout doen! Ervaar gewoon je ervaringen, observeer jezelf – ook je oordelen – de dingen die je prettig vindt, en ook de dingen die je moeilijk of niet leuk vindt. Je geeft alles precies dezelfde liefdevolle vriendelijke aandacht.

Je innerlijk vuur is je passie, je hartstocht, je ziel en zaligheid waarmee je de dingen doet die je doet. Wees totaal in alles wat je doet. Wees niet lauw. Dan krijg je ook lauwe resultaten. Wees totaal, leg je heel intensiteit er in. Dan krijg je ook de maximale respons van het leven terug.”

- In de derde oefening patten we de ‘Ujjayi breath’ toe. Ook wel ‘ocean breath’ genoemd. Zelf pas ik deze techniek vaak toe tijdens mijn Yoga-practice. Ik word er kalm van en houd mijn focus bij de ademhaling. Het was een erg fijne ervaring tijdens de workshop. Het voelde als een ‘pauze’ tussen alle intense oefeningen in.
Ik ben erg benieuwd wanneer jij deze techniek toepast en hoe je hem mensen aanleert.

“De Ujjayi adem is een prachtige yoga-ademhaling die ik ook altijd toepas in mijn yogapractice en yogalessen die ik geef. Vanwege de Coronamaatregelen (diep en intens ademhalen was helaas niet toegestaan) heb ik ervoor gekozen de Ujjayi adem te gebruiken. Omdat deze in veel opzichten lijkt op de rebirthing ademhaling; de bewust verbonden ademhaling, die ik normaalgesproken zou gebruiken. Het verschil is dat je tijdens de verbonden ademhaling – zoals ik hem meestal toepas – door de mond in- en uitademt en tijdes de Ujjayi adem je door de neus in en uit. Verder adem je in beide technieken zo vol mogelijk in (buik, flanken en borst) en zo ontspannen mogelijk uit.

Zowel de Ujjayi als de rebirthing ademhaling zijn diep ontspannend en kalmerend. Ze helpen je spanningen los te laten op de uitademing en energie op te nemen op de inademing. Ze verzachten de ervaring en brengen kalmte, rust en vrede in lichaam en geest.

In mijn dagelijks leven pas ik beide technieken toe. Ik ben me doorgaans heel bewust van mijn adem en stuur mijn adem regelmatig bij. Heerlijk ook om met mijn geliefde diep en verbonden te ademen, soms Ujjayi, soms rebirthing. We ademen dan meestal gelijk in en gelijk uit, soms juist andersom. Alles met als doel om verbinding met jezelf en de ander te creëren en te ervaren. Adem en energie met elkaar te harmoniseren. Meestal gaat het vanzelf terwijl we intiem met elkaar zijn.


Gemiddeld gebruiken wij westerse mensen nog maar zo’n 20 tot 30% van onze volledige ademcapaciteit. Vaak nog minder dan 20%... En je adem is je belangrijkste bron van energie! Als je doorgaans van die belangrijkste bron zo weinig gebruik maakt, en dan in een ademworkshop ineens diep en vol gaat ademen, dan vinden er diepe helingen plaats. Je prana (Qi, levensenergie) gaat weer stromen, spanningen verlaten al tintelend je lichaam, je ervaart totale ontspanning, overgave en extase! Bevroren energieën worden geactiveerd, blokkades in je fysieke, emotionele, mentale en energetische lichaam worden voelbaar en helder en sommige kun je doorbreken door simpelweg door te ademen. Je herstelt de verbinding met jezelf en de verbinding met het Bestaan, God, Al dat is. Noem het zoals je wilt.

Nog iets moois wat ik wil zeggen over de verbonden adem en, over de Ujjayi adem – mits juist toegepast - De adem opent je hart! Je gaat weer van jezelf houden en dan kun je ook weer van het leven en anderen houden.“

 


- De laatste oefening was met zoemen, energie geven en energie nemen. Dit was voor mij veruit het hoogtepunt van de workshop. Ik kwam in een heel andere ‘state’ terecht. Ik voelde me trots en geliefd. Mijn romp werd bloedheet en de tranen (van geluk) bleven maar over mijn wangen stromen. Tijdens het napraten vroeg jij wat we voelden. Ondanks dat ik bijna alleen maar positieve gevoelens ervaarde, vertelde anderen dat ze juist pijn en verdriet voelden. Kan jij verklaren waarom iedereen een eigen ervaring heeft tijdens deze oefening?

“In het tweede deel van de workshop, na de pauze, hebben we de Osho Nadabrahma meditatie gedaan. De eerste fase van de Nadabrahma is een half uur zoemen. Tijdens het zoemen tril je spanningen en bevroren energieën los op een hele subtiele manier. Het is meer een energetische benadering dan fysiek. Wetenschappers hebben aangetoond dat alles trilling is, alles vibreert en heeft z’n eigen trillingsfrequentie. Tijdens het zoemen richt je je aandacht op het trillen in je lichaam. Langzaam maar zeker raak je steeds meer verbonden met je energetische lichaam.

Daarna, in de volgende fase, deel je je energie vanuit je onderbuik. Dit doe je door met je handen een soort cirkelbeweging te maken, eerst naar voren en vervolgens zijwaarts terug naar je buik. De beweging is in slow motion. Zo langzaam dat het soms bijna lijkt en voelt alsof je niet beweegt. Omdat je zo langzaam beweegt, kan je ervaren dat de beweging zichzelf beweegt… Dat is eigenlijk wat je zou willen ervaren. Jij doet het dan niet meer, je spant je niet meer in, er is geen ambitie meer, geen doel. Het gaat als vanzelf. Daar is je overgave, daar is je flow... Daar zijn de mind en het ego stilgevallen… Daar is je verbinding met het hele Bestaan.

Daarna neem en ontvang je de universele energie, de Prana, de Qi. Er is overvloed, sterker nog, jij bent overvloed, jij bent een bloem een tot bloei gekomen manifestatie van de overvloed van levensenergie die het hele Universum doordrenkt. Dus neem zoveel je wilt,

Sommige mensen hebben meer het geven geblokkeerd, ze delen zichzelf niet meer met de wereld om hen heen. Anderen hebben juist weer het nemen en ontvangen geblokkeerd. Door alle Coronamaatregelen zijn beide richtingen behoorlijk stopgezet. Ik denk dat in de workshop iedereen op zijn eigen manier geraakt was, dat iedereen op de een of andere manier een heling heeft ervaren in deze fase van de workshop. De door de overheid gecreëerde blokkades in de stroom van je levensenergie werden eindelijk doorbroken. Het is dus belangrijk dat je die regels niet internaliseert, dat je jezelf niet op slot zet omdat de overheid dat wil… Het is belangrijk altijd vrijheid te creëren, in je innerlijke wereld en in de buitenwereld. Er bestaat niet werkelijk een autoriteit buiten je. Jij bent je eigen autoriteit. Je kunt natuurlijk wel je autoriteit weggeven, maar daar word je niet gelukkig van.

Dit geven en nemen is tevens een Qigong oefening. Het is waar de hele eerste serie van de Chi Neng Qigong over gaat: het vrij uitwisselen van energie met het Bestaan. Wanneer je dat herstelt kan je je verwonderen, kunnen er tranen van ontroering of geluk over je wangen stromen, etc. Niet alleen ging die energie weer stromen, ook je emoties. Een mooie heling!

Iedereen is uniek en heeft steeds zijn eigen punt van aandacht. Het opnieuw voelen stromen van de levensenergie kan ertoe leiden dat je zo sterk het verschil ervaart met hoe de mensen op dit moment (tijdens Coronaregels) met elkaar omgaan. Afstand houden, jezelf inhouden, je adem inhouden etc. Het herstel van de energiestroom kan de pijn en het verdriet daarover triggeren. Misschien was het juist ook helend dat zij daar dan haar verdriet over kon toelaten. Pijn en verdriet zijn in die zin niet verkeerd of slecht, en zijn ook bewegingen van levensenergie in onszelf.”

- Wil je vertellen wat je allemaal doet en waarvoor mensen bij jou terecht kunnen?

“Al mijn activiteiten zijn te vinden op mijn website: www.ademenextase.nl  De site is hard toe aan vernieuwing, rond 1 januari 2021 komt er een vernieuwde versie uit.

Ademwerk

Ik ben inmiddels 30 jaar ademtherapeut. De techniek die ik het meeste toepas en ook de meeste helende ademtechniek is die ik ken, heet rebirthing. Ik werk individueel met mensen. Vaak doen ze 5 of 10 sessies. Ze doorbreken dan een aantal adempatronen die weer zijn verbonden met hun overtuigingen, emoties en gedrag. Ze doorbreken en transformeren dus echt diepe en belangrijke zaken waar ze vaak al jaren (of een leven lang) in vastzitten. De adem werkt altijd bevrijdend! Er komen mensen voor spirituele ervaringen, persoonlijke groeiprocessen en mensen met paniekaanvallen en hyperventilatie. Uit alle lagen van de bevolking.

 

Ik geef jaarlijks vele ademworkshops aan groepen studenten in yogascholen, op verschillende plekken in Nederland. De ademworkshops zijn: “De Helende Kracht van de Adem” en “De Pranayama Journey”.

 

In 2020 heb ik mijn vriendin ontmoet die dezelfde guru heeft als ik: Osho. Samen bieden we een aantal prachtige workshops aan, geïnspireerd op het werk van Osho en gemixt met onze eigen kwaliteiten en passies. De workshops zijn: “Activeer je Licht Lichaam”, “Mystiek Roos – van Lachen naar Stilte” en “Kundalini Rising”. Vanaf volgend jaar gaan we retraites aanbieden.

Ook ben ik bezig met het creëren van opleiding tot ademcoach.

Boek
In 2016 heb ik een boek geschreven en uitgebracht: Adem en Extase – De Bevrijding. Het is deels een leerboek voor mensen de meer willen weten over de adem, deels is het autobiografisch. Er staan leuke en grappige anekdotes en ervaringen in van dingen die ik zelf heb meegemaakt op mijn spirituele pad. Het boek gaat verder over hoe je jezelf kunt bevrijden van het lijden, gecreëerd door je ego. Het gaat over je denken, over meditatie en ademwerk. Het bevat 29 concrete oefeningen voor jouw bevrijding!

Yogadocent

Ik ben zo’n 12 jaar yogadocent en geef op dit moment de volgende lessen: Hatha Core, Vinyasa, Core Flow.

Qigong instructeur

Daarnaast ben ik sinds 5 jaar Chi Neng Qigong instructeur. Prachtig en zacht energetisch

werk.


Morgen, vrijdag 20 november zal ik een blog plaatsen met mijn ervering van de workshop. 
Ook heb ik een onwijs mooi voorstel, dus blijf op de hoogte! 


Wil je op de hoogte blijven van al mijn dagboekverhalen en blogs?
Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en ik stuur jou 1 keer per week een update.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.