Hoog sensitief, een 'kracht' die mij veel brengt.

Gepubliceerd op 6 augustus 2020 om 09:20

Hoog sensitief

Wanneer ben je eigenlijk hoog sensitief? De meningen zijn daar nogal verdeeld over. Er zijn mensen die zeggen het onzin te vinden en vinden dat je gewoon te emotioneel bent. Voor mij vielen er een heleboel puzzelstukjes op zijn plek toen iemand mij over hoog sensitiviteit vertelde. Ik voelde mij altijd anders dan leeftijdgenoten, mijn energie werd opgeslurpt als er (te veel) mensen om mij heen waren. Ik had tijd nodig om mezelf weer op te laden en ik was gevoelig voor bepaalde producten, zoals cafeïne.

Dit blijken allemaal kenmerken te zijn van hoog sensitiviteit!

Wat is het precies?
Hoog sensitiviteit is niet iets psychisch of een aandoening maar een persoonlijkheidskenmerk. Zelf heb ik er geen onderzoek naar gedaan, maar ik heb me er wel in verdiept. Het blijkt dat 15 tot 20 procent van de mensen hoog sensitief is en dat er net zoveel mannen als vrouwen hoog sensitief zijn.  

We verwerken informatie in onze hersenen. Alle informatie die we binnenkrijgen filteren we en een deel ervan slaan we op. Het blijkt dat bij iemand die hoog sensitief is, veel meer ongefilterde informatie binnenkomt dan iemand die niet hoog sensitief is. Uit dezelfde hoeveelheid informatie die we binnenkrijgen, komt er dus veel meer informatie binnen. Hierdoor kan je sneller overprikkeld raken.

Zijn er nadelen?
Gelukkig zijn er eigenlijk geen nadelen aan het hoog sensitief zijn. Je kan het zien als een kracht. Het is wel belangrijk dat de omstandigheden en omgeving er op afgestemd zijn. Als kind kan je al vroeg overprikkeld raken. Hoog sensitieve kinderen kunnen vaak ‘overdreven’ reageren, omdat ze gewoonweg niet weten om te gaan met alle emoties en informatie die binnenkomt. Vaak ga je je aanpassen naar wat ervan je verwacht wordt, terwijl dat tegen je natuur ingaat.

Als hoog sensitief persoon kan je een stuk stressgevoeliger zijn, en de kans is daardoor groter dat je in een burn-out raakt. Dit komt omdat we proberen mee te komen in het snelle tempo van onze maatschappij. Vaak ontstaan er door overprikkeling ook lichamelijke klachten, zoals ontstekingen, waardoor het immuunsysteem verzwakt. 

En de voordelen dan?
Wat ik al eerder zei, zijn er eigenlijk geen nadelen aan hoog sensitiviteit. Wel is het belangrijk om je kracht te vinden en je zelf daardoor beter snapt. Juist daarom is het nog belangrijker om met jezelf aan de slag te gaan.

Als we ver teruggaan in de tijd, waren hoog sensitieve mensen pioniers en adviseurs. Ze hadden de rol om de groep te waarschuwen voor gevaren. Tegenwoordig gebeurt dit eigenlijk nog steeds. In iedere vriendengroep is er wel iemand die de groep erop wijst dat ze doordraven, met verstandige ideeën komt en/of zich relatief rustiger houdt dan de rest.

Zodra je weet dat je hoog gevoelig bent en hier mee om kan gaan, zijn er alleen maar voordelen.
Het is de kunst om je krachten terug te vinden als je uit balans dreigt te raken en te weten wat je nodig hebt. Het is een prachtige eigenschap, maar als je permanent gestrest of overprikkeld bent, kan je hoog sensitiviteit als een behoorlijke last ervaren.

Accepteer dat je ‘anders’ bent, rustiger bent en meer tijd voor jezelf nodig hebt. Dan begin je je ervan bewust te worden, dat je veel meer kan genieten van kleine dingen: een contact, een aanraking. Ervaar hoe fijn het is. Waarschijnlijk hou je veel van schoonheid (in alles) en kunst en vaak blijk je creatiever te zijn dan je dacht.

Als je deze kracht nog niet hebt gevonden, probeer dan eens de komende tijd je gedachten toe te laten. Sta iedere dag even stil en merk op wat er allemaal in je opkomt. Het is een prachtig instrument om in te zetten als je werkt met andere mensen. Vaak kunnen we goed aanvoelen wat iemand nodig heeft. Het is bewezen dat hoog gevoelige mensen meer spiegelneuronen hebben. Deze helpen je te voelen wat een ander mens denkt en voelt.

Wat je beter niet kunt doen…
…Proberen mee te komen in het tempo van de maatschappij. Pas je normen niet aan, aan de meerderheid. We zijn vaak ambitieus en perfectionistisch en dan leggen we de lat erg hoog. Stel je voor dat iets ‘verkeerd gaat’, dan leggen we zoveel druk op onszelf dat we overprikkeld raken. Luister niet per definitie naar wat andere mensen willen wat je doet. Is het allemaal teveel, trek je dan terug en neem zoveel tijd als je nodig hebt om weer op te laden. Daarna kan je weer met frisse energie verder waar jij gebleven was. Leer te luisteren naar je lichaam. Vaak is dit erg lastig en daarom is het fijn om mensen om je heen te hebben die je snappen. Zoek mensen waarbij je jezelf mag en kan zijn.


Wat je vooral wel kan doen…
…Je eigen weg zoeken, je eigen keuzes maken en je grenzen aangeven. Dit klinkt en is ook lastig, maar probeer het en ga ermee aan de slag. Ga slapen wanneer je dat nodig hebt, en dat geldt ook voor rusten, mediteren en dagdromen. Je merkt dat het fijn is en het kan heel functioneel zijn. Ga eens wandelen in de natuur. Het kan je goed doen, en probeer vooral de omgeving in je op te nemen. Besef je hoe mooi de natuur is en hoe rustig jij je er voelt.

Natuurlijk geld dit niet alleen voor hoog sensitieve mensen, ik denk dat dit ‘advies’ voor iedereen fijn kan zijn. Mensen om je heen waarmee jij een klik voelt, erachter komen wat jou behoeften zijn, doen wat bij je past.

Ook in een relatie (wat voor relatie dan ook) is het belangrijk dat mensen zich realiseren dat jij ‘anders’ bent. Zorg ervoor dat jij ook hier je grenzen mag aangeven. Zorg dat jij genoeg ruimte voor jezelf hebt en dat mensen je niet opjagen. Het is belangrijk dat jij zelf mag aangeven wanneer het te druk voor je wordt. Merk je dat het allemaal even teveel is, neem dan een momentje voor jezelf. Niet iedereen is hetzelfde, geef dat aan bij je omgeving.

Wat voor mij bijvoorbeeld werkt om een gezellig avond vol te kunnen houden, is soms even naar de wc of naar buiten te gaan. Als we gezellig bij iemand thuis zitten en ik merk dat het even teveel wordt, dan neem ik drie minuten voor mezelf. Ik adem een paar keer goed in en uit op een plek waarvan ik zeker weet dat ik niet gestoord kan worden. De eerste keer vonden mijn vrienden dat wel een beetje gek. Maar ze zijn er nu aan gewend en weten dat ik terugkom als het weer gaat.
 
Dit heeft mijn vrijdag- en zaterdagavonden heel goed gedaan en hierdoor kan ik de avonden volhouden, zonder mezelf voorbij te lopen. Nu doe ik dit niet alleen op vrijdag en zaterdag avond, maar in iedere situatie helpt mij dit. Zelfs tijdens mijn werk. Voordat ik een groepsles geef, ga ik altijd even naar de wc, even opladen voordat ik al mijn enthousiasme eruit ga gooien. 


Bronvermelding:
wijzijnmind 
Happinez 

Wil je op de hoogte blijven van al mijn dagboekverhalen en blogs?
Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en ik stuur jou 1 keer per week een update.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.