It's my birthday! Graag praat ik over een onderwerp wat voor mij belangrijk is

Gepubliceerd op 30 juli 2020 om 09:00

Puur... 

 

De vraag die laatst in mij opkwam was: “Wat is de betekenis van puur­?”
Ik heb het opgezocht en dit is wat er allemaal naar boven kwam:

puur bijv.naamw.Uitspraak:   [pyr] echt en zuiver
1) Absoluut 2) Alleen 3) Alleen chocolade 4) Baarlijk 5) Bloot 6) Echt 7) Enkel 8) Fris 9) Gaaf 10) Gewoonweg 11) Klaar 12) Klinkklaar 13) Kuis 14) Louter 15) Maagdelijk 16) Naturel 17) Niet verbasterd 18) Niet vermengd 19) Onaangeraakt 20) Onbevlekt 21) Ongemengd 22) Ongerept 23) Ongeschonden 24) Onschuldig

Kan jij een lijstje maken van vijf dingen die op dit moment ‘puur’ zijn in jouw leven?

Sta je er wel eens bij stil hoeveel dingen er tegenwoordig niet meer puur zijn?
- Die glimlach naar de caissière in de supermarkt vanochtend, was die puur?
- En als je kijkt naar jou lichaam, jou uitstraling en dingen die jij draagt, puur ?
- Het voedsel wat je eet vandaag de dag, denk je dat dit puur is?
- En de omgeving waarin je leeft… hoe puur is die eigenlijk?

Dat zijn een heleboel vragen waarbij je misschien nog nooit hebt stilgestaan. Voor mezelf schrok ik nog het meest omdat ik me besefte dat al deze dingen vanuit je gedachten komen. Alle beslissingen die we tegenwoordig maken zijn al beïnvloed door andere mensen, reclames en bedrijven. Hoe ga jij terug naar jou eigen pure gedachten?

Ons lichaam en onze geest staan nauw met elkaar in verbinding. Positieve, eerlijke en zuivere gedachten, samen met een positieve instelling, zijn de dingen die we nodig hebben om puur te kunnen handelen. Werken aan het schoonmaken van je geest, gedachten en emoties.

Lukt het jou om een vorm van afstandelijkheid naar jezelf te creëren, zodat je kunt ervaren of het je lukt om ‘puur’ te reageren? Dit klinkt misschien een beetje gek, maar met te veel verwachtingen, oordelen en zelfkritiek maak je het jezelf erg lastig om bij je ware ‘ik’ te blijven.

Denk jij misschien ook wel eens: “Ik zou willen dat ik een ochtendmens was, zodat ik vroeg mijn bed uit ga, yoga, een workout ga doen of een wandeling ga maken, maar tja… ik ben gewoon te moe in de ochtend.”
of “Dit (vul zelf in) zou ik echt graag willen doen, maar ik ben gewoon niet de juiste persoon hiervoor.”

Ben jij echt te moe, of is dit je lichaam die nog lekker in bed ligt? Jouw pure gedachten vertellen je dat je wilt opstaan om de dag fris te beginnen. Heb je misschien gewoon wat meer discipline nodig om de lakens van je af te gooien?

De grootste uitdaging is het beginnen. Beginnen met je schoenen en je jas aantrekken voor die wandeling of beginnen met het pakken van je (yoga)matje en erop gaan staan. Zodra je bent begonnen (de eerste stap hebt gezet), komt de rest vanzelf.

Ook is het belangrijk dat je naar je lichaam leert luisteren. Want push jij jezelf te hard, dan doe je je eigen lichaam geweld aan. Overbelasting, pijn en vermoeidheid zijn tekenen dat je nog niet klaar bent voor hetgeen wat je op dat moment aan het doen bent. Als je leert je bewust te worden van je lichaam en geest, dan besef je je zelf ook dat je door die wandeling of het doen van yoga of een workout, je een stuk beter voelt.

Dat geldt ook voor relaties met andere mensen. Natuurlijk wil je liefde, er is niks belangrijker op de wereld dan dat, maar als je constant zoekt naar aanrakingen van anderen, vergeet je je eigen krachten. Als jij alleen maar op zoek bent naar liefde, hoe puur is je zelfbeeld dan nog? Heb je echt bevestiging nodig om blij te zijn met jezelf? Kijk eens in de spiegel en geef jezelf eens de liefde die je van iemand anders zou willen ontvangen. Wees puur en zuiver, dat is genoeg. Als jij net zo goed alleen kan zijn als met andere mensen, dan kan je pas echt leren om liefde te geven en ontvangen.

  ‘I will not let anyone walk through my mind with their dirty feet. ‘

Hiermee heb ik zelf altijd veel moeite gehad. Misschien had ik wel teveel zelfdiscipline en pushte ik mezelf teveel. Jezelf pushen kan goed zijn, maar zodra iets ‘moeten’ wordt, doe je het niet meer voor jezelf maar omdat je denkt dat het moet. Voor mij betekende dit blessures, depressies, eenzaamheid en mijn eetstoornis.

Altijd was ik op zoek naar liefde van andere mensen, omdat ik niet lief voor mezelf kon zijn. Onzekerheid, de angst om er niet bij te horen en verlatingsangst waren het gevolg.

Angst stond bij mij altijd in de weg, in alle vormen… En nog steeds ben ik bang voor veel dingen. Zo ben ik nu bezig met het oefenen van een handstand. Ik vind het nog steeds eng! Een handstand zonder muur, ik begon al te trillen wanneer allebei mijn voeten nog op de grond stonden.
En ondanks dat het langzaam gaat, merk ik dat ik wel vooruit ga. Mijn discipline zorgt ervoor dat ik blijf oefenen en omdat ik heb geleerd om naar mezelf te luisteren, weet ik ook wanneer ik klaar ben voor de volgende stap. Al maanden oefen ik, maar een paar weken geleden was ik er pas echt klaar voor om zonder muur te gaan oefenen. Nu gooi ik mijn benen in de lucht zonder erbij na te denken. Dit heeft tijd gekost, heel veel tijd. Maar ik kom er wel.

Tegenwoordig vind ik alleen zijn echt heerlijk! En ik besefte me dat ik dat eigenlijk altijd al fijn vond. Maar altijd was ik bezig met wat andere mensen hiervan zouden vinden: saai, raar, stom? Daarom maakte ik mezelf gek als ik alleen was en ging ik op zoek naar bevestiging, liefde en aandacht.  Wanneer ik een goede band met iemand opbouwde, gaf ik mezelf helemaal over aan die persoon. Ik zei bijna letterlijk “hier heb je mijn geluk, zorg er goed voor.” Zodra die persoon uit mijn leven verdween, viel ik in een groot gat en voelde het alsof ik mezelf helemaal opnieuw moest opbouwen.

Sinds ik liever voor mezelf ben geworden, besef ik me maar al te goed dat niemand deze rol op zich kan nemen, behalve ikzelf. Alles wat ik doe, doe ik voor mezelf. Dus als ik geen zin heb om uit te gaan, dan ga ik niet. Wil ik vroeg naar bed, omdat ik de volgende ochtend om 6.30 yoga wil doen (en weet dat ik me hierdoor beter voel dan wanneer ik uitslaap), dan doe ik dat.
Wil ik volgend jaar weer naar Thailand voor mijn vervolgopleiding voor yogadocent en daarna naar Australië om daar rond te reizen, dan ga ik dat lekker doen. Dit zijn mijn pure gedachten, maar die van jou mogen helemaal anders zijn, want iedereen is uniek.

Natuurlijk twijfel ik weleens, omdat er veel (ongevraagd) advies is. Dit kan mijn puurheid wegnemen.
‘Moet ik misschien toch gewoon opzoek gaan naar een relatie, gaan nadenken over kinderen en gaan settelen op 1 vaste plek?’
Een tijdje geleden vroeg iemand mij wanneer ik nou eens ging stoppen met al die reizen maken en aan mijn toekomst ga denken. Ik had geen antwoord en het enige wat ik kon antwoorden was 'misschien wel nooit'. 
Het helpt mij om alle mogelijkheden op te schrijven en het even te laten liggen. De mogelijkheden die het langste blijven hangen, blijken vaak de juiste te zijn.

Ik leef mijn eigen leven en maak de beslissingen voor mezelf. Mijn discipline helpt me om mijn gedachten zo puur mogelijk te houden, zodat ik dichtbij mezelf kan en mag blijven.
En dit mag jij ook. Jij mag puur en zuiver zijn. Jij mag jou beslissingen maken en doen wat jou pure gedachten je vertellen.

Vandaag ben ik jarig. 24 jaren jong... 
Tijdens al mijn reizen en avonturen was ik altijd 1 van de jongste en nu begin ik op een leeftijd te   komen dat ik niet altijd meer de jongste ben. 
Maar weet je wat... leeftijd is, net als tijd een illusie. Het is maar een getal en het verteld mij niet dat ik ineens 'volwassen' moet zijn.
Is het niet juist heel volwassen dat ik mijn eigen boontjes dop, avonturen beleef, uitdagingen aanga en oplos en doe wat voor mij goed voelt? 

 

The mind can transfor nectar into poison and poison into nectar. ‘


Wil je op de hoogte blijven van al mijn dagboekverhalen en blogs?
 Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en ik stuur jou 1 keer per week een update.


Reactie plaatsen

Reacties

Ingrid
4 jaar geleden

Fijne verjaardag Nancy 💖

Eric
4 jaar geleden

Mooi "puur" blog! 👍🏻

Maak jouw eigen website met JouwWeb