Hoe ik mijn waarheid aan het vinden ben.

Gepubliceerd op 23 juli 2020 om 09:20

In mijn vorige blog, die je hier kunt lezen, vertelde ik dat ik op het moment bezig ben met mijn eigen waarheden vinden.

Een voorbeeld:
Er ligt een appel op de tafel. Mijn waarheid is dat het een lekkere appel is. Jouw waarheid is misschien dat het een vieze appel is. Maar DE enige waarheid is dat die appel een appel is. Onze gedachten en emoties kunnen veranderen en creëren onze waarheid, maar niet DE waarheid. Het is de manier hoe wij naar het leven kijken en hoe we het leven ervaren.

Maar hoe kunnen we onze waarheid vinden, zonder een oordeel te geven? In deze blog ga ik wat dieper in welke methodes ik hier voor gebruik.

Stilte voor de storm
Op het moment houd ik me erg rustig. Stilte voor de storm noem ik het maar.  Om 6.30 uur begin ik de dag met mediteren, gevolgd door een uurtje yoga of een workout. Na mijn ontbijt, rond 8.30 uur, schrijf ik een uurtje (of langer) voor mijn website. Soms doe ik dan nog een uurtje yoga of oefen ik poses waar ik beter in wil worden. Na de lunch maak ik een wandeling of fiets ik een stuk. Daarna ga ik aan de ‘studie’. Alsof ik weer bezig ben met een opleiding, pak ik mijn yoga filosofie boeken erbij die ik kreeg tijdens mijn opleiding voor yogadocent. Alle hoofdstukken lees ik door, en ik schrijf alles op wat voor mij interessant klinkt. Bij ieder punt sta ik stil zonder oordeel, maar wel kijk ik of het klinkt als mijn waarheid.  

Na het avondeten zet ik mijn koptelefoon op om nog een keer te mediteren en om een korte podcast te luisteren. Na een half uurtje lezen gaat mijn licht uit om 22.30 uur.

Dit is nu mijn leven
Mijn dag ziet er momenteel vijf dagen per week, in grote lijnen, zo uit. De andere twee dagen zijn altijd verschillend, gewoonweg om dat ik die dagen wat drukker ben. Zo kan ik mijn waarheden ook toepassen in het dagelijks leven.
Dit is waar ik momenteel behoefte aan heb en ik voel dat het werkt voor mij. Ik doe dit voor mezelf, niet omdat iemand anders verwacht dat ik dit doe.
 
De vraag die ik mezelf momenteel regelmatig stel is: “komt dat wat ik denk, doe, voel, geloof en zeg, met elkaar overeen en probeer ik daarbij om zo liefdevol mogelijk naar mezelf en anderen te zijn?”

Observeren in plaats van oordelen
Ik kan hier kort op antwoorden met ‘ja’ of ‘nee’, maar daar kom ik geen stap verder mee. Ik wil mijn woordkeuze aanpassen, zodat wat ik zeg een observatie wordt in plaats van een oordeel. Dit is wat ik hiervoor toepas:
Ik observeer de situatie, “wat is er aan de hand?”.
Ik luister naar mijn gevoel, “hoe voel ik me hierbij?”
Ik kijk wat ik nodig heb, ‘wat zijn mijn behoeften op dit moment?”
Als laatste doe ik een verzoek, “ben ik in staat om dit toe te passen?”

Lees hier een kort voorbeeld hoe je dit zou kunnen toepassen in een relatie (wat voor relatie dan ook).

Communiceren
De waarheid spreken, in het algemeen, is iets wat wij als mensen erg lastig vinden.  En dan heb ik het niet alleen over liegen, maar eigenlijk over alle communicatie. Verbaal en non-verbaal. Vaak zijn we ons er niet eens van bewust dat we dingen zeggen, doen en denken die eigenlijk niet van onszelf zijn. Eerlijk en oprecht zijn is niet meer zo vanzelfsprekend omdat we zijn beïnvloed door het verleden, emoties en herinneringen. We horen dingen en geloven dit, vertellen het door alsof het feiten zijn, terwijl we eigenlijk nooit hebben uitgezocht of dit echt de waarheid is.

‘Think before you speak’

T: is it True ?                     Is het waar?
H: is it Helpful ?              Is het behulpzaam?
I: is it Inspiring ?             Is het inspirerend ?
N: is it Necessary ?        Is het nodig?
K: is it Kind ?                     Is het aardig?

Dit betekent natuurlijk niet dat we dit altijd moeten toepassen voordat we spreken. Soms zijn juist de gesprekken zonder veel inhoud erg fijn, maar in veel gevallen zou het je kunnen helpen om je meer bewust te worden van wat en hoe je communiceert. Zeggen we iets om het zeggen of spreken we onze waarheid (gevoel) uit, zonder hierbij andere mensen te kwetsen of pijn te doen?
En soms is het gewoon beter om te zwijgen.

                                             ‘’Open your mounth only if what you are going to say is more beautiful than silence’’
                                                                                                                                   ~ Buddha ~
Lees hier een nieuw interview met mij die afgelopen maandag online is gekomen.
Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwe blogs, ontwikkelingen en andere leuke dingen rondom mijn website. 

Reactie plaatsen

Reacties

Nicole
4 jaar geleden

Fijn om jou blogs te lezen en mijn dochter hierdoor beter te begrijpen

Maak jouw eigen website met JouwWeb