4 dingen die ik doe om meer zelfkennis te creëren.

Gepubliceerd op 3 september 2020 om 08:00

Ik hou van leren!
Tenminste… sinds ik er achter ben wat ik interessant vind en wat er bij me past, blijf ik maar doorgaan met mezelf ontwikkelen. Het lijkt bijna alsof ik verslaafd ben geworden aan het leren. Ik lees veel op internet, doe cursussen en studies, lees boeken en kijk naar documentaires. Ook praat ik veel met mensen die mij inspireren.

Soms heb ik niet veel te vertellen, maar zodra het gaat over een onderwerp dat ik interessant vind, raak ik niet uitgepraat: yoga (filosofie), sport/fitness, het menselijk lichaam, voeding en reizen. Maar ook over het leven en gesprekken waarover je goed kunt nadenken.

Het leren en verdiepen in deze onderwerpen, brengen mij dichter bij mezelf. Het is zelfstudie en dat geeft mij iedere keer weer een goed gevoel. Het is nieuwsgierigheid wat mij verder brengt; het ontdekken van nieuwe dingen, plekken en het steeds wijzer worden, laten mij genieten van het proces.

‘What we decide to read, listen to, spend time with and connect to, will determine our resonance.’

We staan er misschien niet zoveel bij stil, maar alle keuzes die we maken, maken ons wie wij zijn. Al onze ervaringen nemen we mee en brengen ons verder in ons proces. Er zijn vier stappen die je kunt toepassen in je dagelijks leven.

1. Lees
Lees over onderwerpen waarvan jij meer te weten wilt komen. Verdiep je hierin en maak hier genoeg tijd vrij voor. Nu kan je gelijk naar de boekwinkel gaan en een stapel boeken kopen, maar dit vind je portemonnee misschien niet zo leuk.

Wat ik zelf vaak doe is een boek herlezen. Op het moment dat ik dit schrijf, lees ik het boek : ‘Leven in overvloed’ van Deepak Chopra voor de tweede keer. Het is een boek met erg veel informatie en door het boek vaker te lezen, blijven dingen beter hangen in mijn geheugen. Een uitspraak die ik veel gebruik is: ‘de kunst van herhaling’. 

Doordat ik dyslectisch ben is lezen voor mij altijd wat lastiger geweest en soms is een boek met veel lange teksten niet de beste keuze voor mij. Daarom kijk ik ook regelmatig naar documentaires, luister ik veel podcasts en lees ik veel blogs. Daar steek ik minstens net zoveel van op dan van een interessant boek.

2. Praat, schrijf en reflecteer
Wat ik veel doe bij alles wat ik lees, hoor en zie is, bedenken of dit voor mij ook werkt en van toepassing is. Ook praten kan je een stuk verder helpen. Vraag jezelf af wat de materie voor jou betekent. Wat vind je ervan en discuseer erover met anderen.

Het opschrijven van dingen kan fijn zijn en helpen om alles beter op een rijtje te krijgen. Het stimuleert je om na te denken over de informatie. Maak de kennis eigen en door het later nog eens terug te lezen, kan het zijn dat je ideeën in de loop van tijd veranderen. Zo reflecteer je je eigen groei. 

3. Stap op je mat of ga de natuur in
Kennis tot je nemen is zinvol, maar het leidt niet tot wijsheid, begrip en transformatie. Kennis en ervaring is samen wijsheid. Door ervaring op te doen in de praktijk, kom je pas echt verder.

Neem in ieder geval tijd voor jezelf om te bewegen. Observeer jezelf voor, tijdens en na je yoga oefeningen, workout, run of wandeling. Wat gebeurt er in je lichaam en geest? Ook kan het helpen om op je ademhaling te letten.

4. Zit stil, mediteer en/of observeer
Hoe vaak zit jij stil en observeer je?
Wat gebeurt er als je dit een keer vijf minuten zou doen?
Welke gedachten en emoties komen er naar boven?


Zelfkennis is erg belangrijk bij het maken van je keuzes. Als je weet wat je wilt, belangrijk vindt en wat bij je past, maak je hier tijd voor vrij. In het begin kost het misschien wat discipline, maar je zult merken dat, hoe vaker je de dingen doet, het steeds meer in je dagelijks ritme komt.

Het duurt twee maanden voordat een nieuwe gewoonte vanzelfsprekend wordt. Dus gebruik je discipline en zeg niet meteen na één of twee keer dat het niets voor jou is. Geef niet op en je zult merken dat je binnen no time vooruit gaat.


Wil je op de hoogte blijven van al mijn dagboekverhalen en blogs?
Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en ik stuur jou 1 keer per week een update.

Bron: 
Svadhyaya (selfstudy) , het 4e Niyama in yoga filosofie. 

Niyama's zijn onderdeel van Het achtvoudige pad van Yoga

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.