'Just do it'. Maar wat is (jouw) motivatie eigenlijk?

Gepubliceerd op 24 september 2020 om 08:30

Motivatie

Wat is jouw motivatie?
Waarom sta jij iedere ochtend op?
Waarom doe jij de dingen die je op dit moment doet?
Ziet jouw leven er op dit moment uit zoals je dat wilt, ben je tevreden?

Regelmatig vragen mensen aan mij hoe het komt dat ik zoveel doorzettingsvermogen heb. Waarom ik zo gemotiveerd en enthousiast ben en iedere keer weer verder kom in de dingen die ik doe. Als ik dan vertel dat ik iedere ochtend vroeg opsta om mijn dag met yoga te beginnen, haken er al mensen af en sommigen verklaren me voor gek. Wel vinden ze het knap van me dat ik dit zo doe.

En omdat ik daarbij ook nog erg nieuwsgierig ben, heb ik het woord ‘motivatie’ opgezocht op internet. Want wat is motivatie nou eigenlijk?

Ik vond super interessante antwoorden op deze vraag. Op Wikipedia staat alles tot in de puntjes uitgelegd. In deze blog wil ik vooral ingaan op de behoeften en verwachtingen van het onderwerp motivatie.

Waarom is iemand gemotiveerd?
Volgens verschillende wetenschappers hebben mensen altijd wel ergens behoefte aan. Hieruit ontstaat motivatie om deze behoefte(n) waar te maken. Volgens theorieën hebben alle mensen basisbehoeften, zoals eten en veiligheid. Zodra aan deze behoeften is voldaan, gaan we streven naar bijvoorbeeld erkenning en zelfverwezenlijking.

Onze motivatie wordt sterk beïnvloed door verwachtingen die we over onszelf hebben. Je zal minder gemotiveerd zijn als je jezelf blijft vertellen dat je iets toch niet kan. De invloed van verwachtingen op motivatie is uitgewerkt in verschillende theorieën.

Zelfeffectiviteit
Zelfeffectiviteit is het vertrouwen hebben in jezelf. Om met jouw talent ervoor te zorgen dat je omgeving succes heeft. Dit is een belangrijk onderdeel bij motivatie. Je bent sneller gemotiveerd om iets te doen als je het idee hebt dat je beschikt over de dingen die nodig zijn om het uit te voeren. Zelfeffectiviteit heeft op veel vlakken invloed als het gaat om motivatie.

Verwachtingstheorie
Volgens de verwachtingstheorie hangt de sterkte van motivatie voor de dingen die wij doen af van drie factoren: verwachting, instrumentaliteit en valentie (je eigen basisbehoefte). Wanneer je de keuze hebt tussen verschillende dingen om te doen, zal je altijd kiezen voor de optie met de grootste motivatiesterkte. Hoogleraar Victor Vroom schreef over de verwachtingstheorie. Zelf vond ik dit een heel interessant artikel. 

Fantasie
Dit vind ik persoonlijk het meest leuke stuk van de blog. Als je een doel wilt behalen, zal het vaak zo zijn dat je een fantasie hebt over dit doel: “het zou mooi zijn als…”

Volgens de psychologe Gabrielle Oettingen is er een belangrijke relatie tussen fantasie en motivatie. Je zal het meest gemotiveerd zijn als je een positieve fantasie over het doel hebt.
Nu is het natuurlijk wel zo dat jij degene bent die deze fantasie moet omzetten in daden, want als het bij een fantasie blijft, neemt de motivatie juist af.

You do not find the happy life. 
YOU MAKE IT.

We hebben allemaal fantasieën. Realiseer je dat de meest succesvolle en grootste bedrijven ooit zijn begonnen met een fantasie. Wat het verschil maakt, is dat die mensen hun fantasieën zijn gaan uitwerken. Consequent zijn zorgt ervoor dat al deze bedrijven groot zijn geworden...

Nooit een keer overslaan, er een routine in brengen. Hoe moeilijk dit ook is, en zeker in het begin. Voordat ik mijn website begon, maakte ik het plan om twee keer per week iets te posten. Iedere week een stuk uit mijn dagboek en iedere week een blog over verschillende onderwerpen. Nog geen enkele keer ben ik hiervan afgeweken. Nou ja… soms postte ik een extra blog, maar ik postte nooit minder dat twee keer per week.

Dit kost tijd en ik moet er soms andere dingen voor laten. Soms moet ik mezelf er echt toe zetten, want film kijken in bed klinkt ook wel aantrekkelijk. Die blogs schrijven zichzelf niet en ik heb minimaal vijf uur per week nodig om alles rondom mijn website lekker te laten lopen.

Maar dit is mijn droom! Een tijd geleden had ik een fantasie en ik doe keihard mijn best om deze fantasie om te zetten in daden.  

De eerste stap is om erachter te komen wat je nou eigenlijk echt wilt. Een paar vragen die je helpen om hier achter te komen zijn :
- Zie ik mezelf dit over 1, 2 of 10 jaar nog steeds doen?
- Wat moet ik er voor laten en vind ik dat de moeite waard?
- Hoelang fantaseer ik hier al over en ben ik er klaar voor om het om te gaan zetten in daden?

Is je antwoord ‘nee’ op deze vragen, dan wil je het niet echt. Misschien moet je dan eerst nog eens goed kijken (en op zoek gaan) naar motivatie, zelfeffectiviteit en je behoeften. Misschien is het verstandig om je fantasie een beetje aan te passen. Brainstormen over wat voor jou haalbaar gaat zijn. Wat gaat jou gelukkig maken en waar ga jij genoeg motivatie uit halen voor de rest van je leven?


Wil je op de hoogte blijven van al mijn dagboekverhalen en blogs?
Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en ik stuur jou 1 keer per week een update.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb