Druk zijn is een keuze. Tem je 'monkey-mind'.

Gepubliceerd op 8 oktober 2020 om 08:00

DRUK ZIJN

“Hey, hoe gaat het met je?” “Druk!”

Als je aan iemand vraagt hoe het gaat, dan is er een grote kans dat diegene zegt dat hij of zij het druk heeft. En de kans is ook groot dat dit jouw antwoord is als iemand hetzelfde aan jou vraagt.

Het antwoord “druk”, krijg ik vaak zodra ik interesse toon in iemands leven. Wat ik me daardoor steeds meer afvraag is: wanneer hebben we het druk, en waarom (en waarmee) hebben we het allemaal zo druk tegenwoordig?

Er zijn verschillende soort mensen als het gaat om druk zijn. Zo zijn er mensen die zichzelf veel te druk maken en mensen die zeggen dat ze het druk hebben, maar eigenlijk gewoon beter kunnen plannen.

Zoals ik het zie is ‘druk zijn’ een keuze. Tegenwoordig plannen we onze dagen helemaal vol. We gaan van de ene afspraak naar de andere afspraak. We hebben een to-do-list waarvan je aan het begin van de dag al weet dat je het niet gaat redden om alles af te krijgen. We maken het ons moeilijk en hierdoor ontstaat stress.

Heb je het echt altijd zo druk? Dan heb ik een hele goede oplossing voor je. Doe minder! Het is een keuze dat jij je dag zo vol propt. Maak in plaats van een lijst met alle dingen die je wilt doen, een ‘dit-ga-ik-DOEN’ lijst. Schrijf alleen de dingen op waarvan je zeker weet dat je ze gaat doen die dag, zonder dat je hoeft te stressen over de tijdsdruk.

Blijf realistisch bij het maken van je lijstje. Schrijf eerst de dingen op die je moet doen (bijvoorbeeld werk, naar de tandarts, boodschappen) en kijk dan of er nog tijd is om andere dingen te doen (bijvoorbeeld afspreken met vrienden, shoppen, film kijken).

En dan heb je natuurlijk ook mensen die zeggen dat ze het onwijs druk hebben, maar tegelijkertijd filmpjes aan het kijken zijn van panda’s die uit een boom vallen (oké… dat is ook wel grappig). Maar wat ik probeer te zeggen is: FOCUS JE! Focus je op jouw doelen, jouw dromen. Maak ze waar en blijf dit herhalen tegen jezelf.

Natuurlijk mag je wel eens filmpjes van panda’s kijken, maar als jij een lijst hebt met dingen die je gaat doen, neem ik aan dat je genoeg motivatie (link naar vorige blog) hebt om dit lijstje ook echt af te werken. Vaak kom je erachter dat je dag niet eens zo druk is, maar dat je vooral veel tijd ‘verspilt’.

Deze video maakte voor mij een heleboel duidelijk. Ik maakte mezelf altijd wijs dat ik het onwijs druk had, maar eigenlijk was ik gewoon heel snel afgeleid. Zelfs nu nog;  tijdens het schrijven van deze blog heb ik wel drie keer mijn telefoon gepakt om even te scrollen door Instagram en om te kijken of er nog nieuwe berichtjes of mailtjes zijn.

Graag geef ik je een paar tips om minder druk te zijn. Mij helpt het, ook al moet ik mezelf er nog iedere dag aan helpen herinneren. Maar, verandering vindt ook niet in één dag plaats, daar gaan minimaal twee maanden overheen. Dus heb jij het altijd ‘druk’? Neem dan minimaal twee maanden de tijd om, met behulp van deze tips, je leven minder druk te maken.
 

Leg je telefoon weg
Zelf ben ik fan van de vliegtuigmodus stand. Zeker als ik wil gaan slapen. Ook staan mijn geluid en trilfunctie standaard uit.
Kijk alleen op je telefoon wanneer dit voor jou uitkomt en niet wanneer iemand anders je een berichtje stuurt. Er bestaan ook apps die je inzicht geven over hoelang je per dag op je telefoon zit. En geloof me... je gaat schrikken van de totale tijd per dag!
Bijvoorbeeld: Moment, Quality time, Yona.
Deze zijn allemaal te vinden in de App Store of Play Store op je telefoon.

Kies voor een minder volle agenda
Zoals ik al zei… druk zijn is een keuze. Plan momenten in voor jezelf en kijk realistisch naar je agenda. Heb je een drukke dag en vragen vrienden je mee om een avondje uit te gaan, vraag je dan af of dit wel verstandig is. Ga je die dag nog drukker maken? En waarom maak je die dag dan nog drukker?

Stop met zeggen dat je het druk hebt
“Wat je zegt ben je zelf”, toch? Als je iedere keer blijft zeggen dat je het zo druk hebt, dan ga je dit geloven. Volgens bedrijfspsycholoog Tony Crabbe is ‘druk’ tegenwoordig een statussymbool geworden. Maar wie zegt dat het druk hebben jou gelukkig maakt? Stop met zeggen dat je het druk hebt en vervang dit bijvoorbeeld door “ik ben lekker bezig” of zeg gewoon eens “Ja, het gaat goed met me.” Dat klink toch veel beter?

Ga op zoek naar jouw energiegevers
Waar krijg jij energie van? Juist wanneer je in een drukke periode zit, is het belangrijk dat je ook blijft ontspannen. Dit is voor iedereen verschillend. Misschien krijg je energie door naar de sportschool te gaan, een warm bad te nemen of door je tekenboek er weer eens bij te pakken. Zelf ben ik erachter gekomen dat de natuur mij goed doet, of het schrijven van nieuwe blogs. Ook hou ik ervan om blogs te lezen, gewoon even wat kaarsjes aan te steken, een fijn muziekje op te zetten en mijn ogen te sluiten. Al is het maar tien minuutjes per dag, iedere dag pak ik een momentje om één van mijn energiegevers toe te passen.

Focus je op het nu (ja, daar issie weer)
Leef vandaag, nu in dit uur, in deze minuut. Vaak, wanneer wij druk zijn, zitten we met ons hoofd al bij de volgende afspraak. Dit geeft ons stress en een onrustig gevoel. We maken ons onnodig druk om dingen in de toekomst en dit kost energie.

 
Vind je het lastig om in het moment te leven? Probeer dan iedere dag een momentje te pakken om even te zitten (zoals de monnik uitlegt in het filmpje over de monkey-mind). Concentreer je, al is het maar één minuut, op je ademhaling. Laat al je gedachten komen en gaan en kijk eens hoe het is met jouw focus na die ene minuut. Dit kun je miditeren noemen, maar als dat woord te 'zweverig' is voor jou, noem het dan gewoon 'een rust momentje voor jezelf'. 


Wil je op de hoogte blijven van al mijn dagboekverhalen en blogs?
Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en ik stuur jou 1 keer per week een update.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb