Wat je mag leren van (jouw) natuur.

Gepubliceerd op 5 november 2020 om 08:00

Natuur

Waar denk je als eerste aan als je het woord ‘natuur’ hoort?
Mijn eerste gedachten waren: bomen, planten, de zee, bloemen en bladeren.

Ik werd geïnspireerd door een fantastische oud collega en tegenwoordig goede vriendin. Ze vertelde me dat ze zich tegenwoordig verdiept in de natuur. Met mijn leergierige aanleg, ben ik gelijk achter mijn laptop gekropen om het woord ‘natuur’ op te zoeken.
Want, wat betekent het woord nou eigenlijk?
Dit is wat ik vond:  

1) Aangeboren neiging 2) Aanleg 3) Aard 4) Al wat groeit 5) Buiten 6) Deel van het delfstoffenrijk 7) Geaardheid 8) Gemoed 9) Gestel 10) Heelal 11) In wezen geen droge tijd 12) Inborst 13) Ingeboren aard 14) Innerlijk 15) Innerlijk gevoel 16) Inslag 17) Karakter 18) Landschap 19) Mentaliteit 20) Natura

Na het lezen van al deze omschrijvingen viel het mij op dat het woord ‘natuur’ niet alleen gaat over wat buiten groeit en bloeit, maar ook wat in ons groeit. Het is vast niet toevallig dat het woord ‘natuur’ ook gaat over ons innerlijk, ons gevoel, ons karakter en hoe we zijn.

Na het lezen van een aantal blogs over de natuur, kwam ik tot de conclusie dat ‘natuur’ ons veel mooie dingen te bieden heeft. En niet alleen om buiten van te genieten.

In de snelle maatschappij van tegenwoordig vergeten we allemaal wel eens om even stil te staan. We zitten vastgekleefd tussen vier muren. En misschien is dit wel het goede moment om je te beseffen welke lessen de natuur ons leert.

De natuur zit vol wonderen
Een bloem die bloeit, een boom die zijn wortels in de grond laat groeien, het heelal met alle sterren en planeten waar wij maar een piepklein onderdeel van zijn, dieren die hun intuïtie volgen. Heb je je wel eens gerealiseerd welke prachtige wonderen er buiten allemaal gebeuren? Dit gevoel van besef kan je al krijgen door naar buiten te gaan en naar een boom te kijken. Net iets langer dan je normaal gesproken zou doen. Neem het in je op en wees je bewust van het gevoel wat in je opkomt.

Alles is met elkaar verbonden
We zijn geneigd om alles apart van elkaar te bekijken. Dit gebeurt in de wetenschap ook vaak. Tijdens het onderzoeken leggen we iets onder een vergrootglas en we bestuderen het tot in de kleinste details. We vergeten daarbij één ding: verbondenheid. Alles is met elkaar verbonden.

Niets bestaat zonder het ander. Schimmels die de bodem vruchtbaar maken. Waardoor de boom kan groeien. Waardoor de bladeren de zonnestralen kunnen omzetten in glucose en zuurstof. De glucose waar de schimmels van leven. De zuurstof die wij nodig hebben om te kunnen leven.

''Bomen zijn de longen van de aarde''

Zo is het ook voor de mens. Wij, ieder van ons afzonderlijk, zijn totaal van elkaar afhankelijk. Wat nou als we de beweging zouden kunnen zien die altijd aanwezig is. De dans tussen levensvormen, een dans waar wij ook zelf aan meedoen. Als we de natuur eens niet alleen zien als iets wat buiten ons plaatsvindt, maar ook als iets waar wij onderdeel van zijn, dan verandert ons perspectief.

''There is no wifi in the forest, but you will find a better connection. '' 

Evenwicht in harmonie tussen man en vrouw
In de natuur zie je dat de rol van de vrouwtjes zoveel verder gaat dan alleen een zorgende rol. Vaak hebben de vrouwtjes de leiding. Bij wolven bijvoorbeeld, maar ook bij olifanten is het oudste vrouwtje de leider van de groep. Ook bij Bonobo’s, de apen van wie hun DNA voor 99% met ons overeenkomt, zijn de vrouwtjes de baas.

De gedachte dat het ene geslacht beter zou zijn dan het andere, is totaal door de mens verzonnen. Het gaat om een balans, een evenwicht tussen de energie van mannen en vrouwen. Het leven verloopt simpelweg het beste als deze mannen en vrouwen volledig met elkaar samenwerken.

Dieren leren ons gelukkig te zijn
Dit komt door liefde. Evolutiebiologen hebben ontdekt dat de hersenen van veel zoogdieren en zelfs van vogels, dezelfde chemische processen laten zien die bij mensen verbonden zijn met emoties. Bij verliefde konijnen stijgt het dopaminegehalte net zo hard als bij verliefde mensen. Als zoogdieren zich aangetrokken voelen tot een ander, komt net als bij mensen, het hormoon oxytocine vrij. Er zijn bewijzen dat dieren rouwen, troosten, verliefd worden en jaloers kunnen zijn.

Doordat dieren veel puurder zijn dan mensen, uiten ze dit veel intenser. En er is niks mis mee om eens wat langer te kijken naar verliefde dieren, zodat we er van kunnen leren.

Het leven verspilt geen druppel
Dieren en planten gebruiken elke druppel die zij tot zich nemen om deze om te zetten in iets nieuws. Hoe vogels vliegen, hoe bijen hun korf bouwen, hoe planten naar de zon groeien, hoe een blad zich vormt om zo snel mogelijk licht te vangen. Als we goed naar de natuur kijken, vinden we altijd drie dingen terug: Harmonie, balans en ritme.

Harmonie kunnen we opvatten als niet ingaan tegen wat er gebeurt. Aanpassen aan de situatie in plaats van er tegenin gaan.
Balans kunnen we opvatten als het streven naar evenwicht tussen energie die binnenkomt en energie die eruit gaat.
Ritme, is de afwisseling van activiteiten en herstel. Zoals de seizoencyclus en levensfasen die ons sturen. De regelmaat die iedere keer weer terugkomt.

In deze drie begrippen ligt misschien wel de sleutel voor de omgang met onze eigen energie: hoeveel tijd verspillen we aan piekergedachtes over dingen die er niet toe doen?

De kunst van opnieuw opstaan
Iedere keer wanneer de natuur verwoest wordt, herstelt deze zichzelf weer.
Na regen komt zonneschijn, na vallen komt opstaan, na leven komt dood en na dood komt ook altijd weer nieuw leven.

 “Give yourself time to grow.”

De mooiste lessen zijn doorgegeven lessen
De oudere generatie helpt de jongere generatie. Oudere bomen geven voedingstoffen door aan jongere bomen via een netwerk van schimmels. Oudere dolfijnen leren aan hun jongen hoe ze de sappigste bodemvissen vinden. Het gaat echter niet alleen over praktische zaken, het gaat ook vooral om emoties. Ouderen leren de jongeren bemiddelen bij ruzie en verliefdheid en te troosten bij rouw. Zonder ouderen leren jongeren niet wat ze moeten doen. We hebben de ouderen nodig en kunnen heel veel van ze leren.

Ik zou je willen aanraden om de natuur in te gaan. Trek je dikke jas aan en ga naar buiten. Het is er zo mooi!
Blijf dichtbij jezelf. Blijf dichtbij jouw natuur. 




Wil je op de hoogte blijven van al mijn dagboekverhalen en blogs?
Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en ik stuur jou 1 keer per week een update.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.