De 'perfecte' levensstijl...

Gepubliceerd op 8 februari 2021 om 10:41

‘Het perfecte dieet’, ‘het perfecte sportschema’ en ‘de perfecte leefstijl’ zijn titels die ik vaak voorbij zie komen.

Mijn grootste geheim om de perfecte leefstijl te krijgen is dat er geen perfecte leefstijl is.
Het begint bij een gezonde mindset.

Tijdens de periode van mijn eetstoornis was ik bang voor veranderingen. Ik was bang om ongezond te worden, om mijn vaste patroon kwijt te raken en om aan te komen. Wat ik vergat was dat mijn vaste patronen op dat moment ook niet gezond waren en dat het leven niet draait om het getal op de weegschaal.

We willen allemaal fit zijn, goed in onze vel zitten en gezond eten.
Maar wat is fit zijn? Wat is goed in je vel zitten? En wat is gezond eten?

Betekent fit zijn dat je een afgetraind lichaam hebt? Vier keer per week ijzer van de vloer tilt en sociale afspraken afzegt om te gaan hardlopen?
Betekent goed in je vel zitten dat je alles hebt wat je wilt? Een goed betaalde baan hebt? Een mooie auto hebt en dat alles precies zo loopt als dat jij had gepland?  En betekent gezond eten dat je iedere dag 300 gram groenten en fruit eet en genoeg eiwitten en dat je hier dat niet van afwijkt, want dat is ongezond?

Graag praat ik uit eigen ervaring en ook nu weer kan ik je vertellen dat bovengenoemde dingen misschien het ideaal plaatje lijken, maar dat ze dat voor mij zeker niet zijn. Een afgetraind lichaam maakt je niet persé fit. Als je alles hebt wat je wilt, zit je niet persé lekker in je vel en iedere dag hetzelfde eten is ook niet gezond.

Rond 2017 had ik mijn draai helemaal gevonden, dacht ik. Ik gaf sportlessen en eindelijk durfde ik veel te eten. Dat deed ik omdat ik merkte dat dit mijn sportprestaties verbeterde. Vier keer per week stond ik minimaal 1,5 uur in de sportschool en at ik meer dan de gemiddelde vrouw. Iedereen had respect voor me. ‘From weak to strong’, daar leek het op en natuurlijk kan ik onwijs trots zijn op het feit wat ik in die periode voor elkaar had gekregen. Maar ik was nog steeds niet gelukkig.

Wat niemand zag en kon zien, was dat ik altijd moe was, last had van blessures waar ik niet naar luisterde en mijn hele week draaide om mijn ‘gezonde leefstijl’. Ik zag er heel erg fit uit, maar was ik ook echt zo fit? Een burn-out lag op de loer, hoe kon dit nou… Ik was toch zo fit?

Na een rondreis door Azië van vier maanden, wat op dat moment de beste keuze was om afstand te nemen van mijn ‘gezonde leefstijl’, maakte ik opnieuw dezelfde fout. Bij thuiskomst begon ik meteen weer met fanatiek trainen en ik pakte mijn ‘gezonde’ maaltijden weer op. Alles precies als voor mijn reis. Iedere keer zei ik tegen mezelf dat het relaxte leventje wat ik in Azië had zo fijn vond, maar ik luisterde er niet naar. Ik moest weer hetzelfde gewicht liften als voorheen en ik moest er weer hetzelfde uitzien als voor de reis. Want ik moest weer fit worden.

Er kwamen steeds meer blessures, waarvan ik iedere keer weer zei dat het wel meeviel. Ook kreeg ik er een onwijs interessante, maar pittige baan bij voor iemand van 21 jaar. Als personal coach trainde ik op een gegeven moment 35 mensen per week, met allemaal een ander verhaal.  Mijn met ‘gezonde leefstijl’ kon ik ze precies vertellen wat ze wel en niet moesten doen om gewicht te verliezen en hun doelen te bereiken.

Soms werkte ik tien uur per dag en daarnaast moest ik natuurlijk wel gezond eten en zelf ook nog trainen. De tweede burn-out stond voor de deur en dit kwam ‘simpelweg’ doordat ik de lat veel te hoog legde voor mezelf en ik teveel moest van mezelf. Deze baan was een droom die uitkwam! Het betaalde goed en ik kon mijn passie overbrengen. Maar in realiteit niet hetzelfde als in mijn droom.

‘Sporten geeft ontspanning’ was mijn excuus. Maar de waarheid was dat als ik een dag niet ging sporten, ik onrustig werd doordat ik afweek van mijn vaste (zogenaamd) gezonde leefstijl.

Begin 2019 ging ik weer op rondreis door Azië en deze keer had ik een doel. Ik was altijd al erg geïnteresseerd in Yoga en ik deed het ook regelmatig. Maar eigenlijk deed ik het alleen vanwege het fysieke gedeelte, naast al mijn trainingen.

Aan het begin van mijn reis van zeven maanden deed ik in Thailand mijn 200 uurs Yoga teacher training. Dit was onwijs pittig, wat je niet verbaast waarschijnlijk, want ik hou ervan om de lat hoog te leggen voor mezelf. Deze keer was het alleen anders... Het was zwaar om een manier dat ik eindelijk de realiteit onder ogen kreeg. Het heeft mijn kijk op het leven veranderd. Ik vond eindelijk rust en het was het begin van een heel belangrijk nieuw hoofdstuk in mijn leven. Op dat moment begon ik te beseffen dat fit zijn, lekker in je vel zitten en gezond eten niks te maken heeft met ‘de perfecte levensstijl die je op instagram’ voorbij ziet komen.

Fit zijn, lekker in je vel zitten en gezond eten beginnen allemaal bij je eigen mindset. Je bent fit als je je fit voelt en dit kan ook als je niet vier keer per week traint, minder spullen hebt en zo nu en dan een wijntje drinkt en een pizza eet.

Altijd zei ik dat Yin Yoga niks voor mij is, omdat stil zitten niks voor mij is. Wie hield ik hier voor de gek? Het is waar dat ik heel erg gelukkig word van trainen en intense vormen van Yoga, maar alles met balans. En dat is de reden dat ik net ben begonnen met mijn volgende Yoga opleiding: 50 uur Yin Yoga.

Het lukt me steeds beter om toe te geven dat ik het rustige toch wel heel fijn vind. Steeds vaker gun ik mezelf de tijd om echt te ontspannen. Steeds vaker kies ik voor waar mijn lichaam op dat moment om vraagt. Steeds beter leer ik mezelf kennen en daardoor train ik op het moment twee keer per week, vooral met eigen lichaamsgewicht en voor de rest hou ik het bij (Yin) Yoga.

Mijn lichaam verandert. Mijn lichaam begint eindelijk weer gezond te worden, zoals een vrouwenlichaam hoort te werken. Juist doordat ik afwijk van die ‘perfecte leefstijl’ en ook dagelijks snoep.
Dit noem ik fit. 

* Wil je meer weten over Yin Yoga? 
Op de website waar ik nu mijn opleiding volg vertellen ze er veel over.

Reactie plaatsen

Reacties

Martine
3 jaar geleden

Ik ben zo trots op je!

Erg herkenbaar ook.

Stap voor stap.. You got this!