#dreams : 'Wat als' alles anders was geweest?

Gepubliceerd op 22 oktober 2020 om 08:00

WAT ALS.

Je hoort het vast regelmatig, en je zegt het vast ook regelmatig: Wat als…

Wat als er geen Corona was geweest.
Wat als we niet zo’n mooie zomer hadden gehad.
Wat als alles beter onder controle was geweest.

We kunnen overal  ‘wat als’ voor plakken. Maar het mooie is, je weet niet wat ‘wat als’ gaat veranderen. Je weet niet hoe je leven eruit had gezien als Corona er niet was geweest. En je weet al helemaal niet of je leven nou echt beter was geweest zonder Corona, we vinden namelijk altijd wel iets wat ons leven moeilijk maakt. En daar ga je ook nooit achter komen!

Corona is er, en we moeten het er mee doen. Het is zoals het is! Natuurlijk is het niet leuk en ja, ook ik ben wel eens bang. Dan zie ik het even niet meer zitten en wil ik niets liever dan vluchten naar een onbewoond eiland.

Direct nadat ik de knoop had doorgehakt om te gaan werken als zzp’er, een eigen bedrijfje beginnen, werden de Corona-maatregelen weer strenger. Ik had het toen net helemaal voor elkaar; ik had een baantje gevonden in een lunchroom, voor twee dagen per week. Die baan zou mijn houvast worden bij de opbouw van mijn eigen bedrijfje, een kleine zekerheid voor inkomsten iedere maand. Maar toen ging de horeca weer dicht en dus is daar geen werk meer voor mij…

‘Als Corona er niet was geweest, had ik minder risico hoeven te nemen en was de kans op slagen groter geweest.’ Maar de waarheid is ook ‘Zonder Corona was ik nog steeds gewoon in loondienst geweest bij mijn laatste werkgever, zat ik - misschien - weer tegen een burn-out aan en was ik – waarschijnlijk -  niet wakker geschud. Dan was ik – waarschijnlijk - niet gestart met mijn eigen website, had ik  - waarschijnlijk - niet de mooiste zomer ever gehad en was mijn droom: mijn eigen bedrijf – waarschijnlijk - niet (zo snel) uitgekomen.‘

Ik zeg bewust misschien en waarschijnlijk, want ik weet eigenlijk helemaal niet of het zo gelopen zou zijn. Wat ik wel weet is dat de afgelopen acht!! maanden mij hebben geleerd om niet te lang stil te blijven staan bij dingen die, mogelijk – eventueel, zouden kunnen gebeuren.

Wat mij helpt is om te denken in uitdagingen in plaats van in problemen. Alles is mogelijk. Je weet maar nooit welke stappen het kabinet volgende week weer neemt. Niemand weet hoe Corona zich gaat ontwikkelen de komende tijd. En niemand weet hoelang deze crisis nog gaat duren.

En juist daarom kan ik beter nu maar starten met de dingen die ik wil doen. Wachten op betere tijden is tijdverspillen. De tijd is zo goed als dat je hem zelf maakt. Ik ben erg positief ingesteld, maar wat ik een hoop mensen hoor zeggen is “laat 2020 maar gauw voorbij zijn, ik ben klaar voor 2021.” Maar het gaat niet zo zijn dat we Corona de lucht in schieten met oud en nieuw (hoe fijn me dit ook lijkt). Hoe weten we zo zeker dat 2021 beter gaat zijn dan 2020?

Tot nu toe zitten we al acht maanden met ups en downs en heel eerlijk, ik durf het bijna niet te zeggen, denk ik dat het begin van 2021 niet veel beter gaat worden dan dit jaar. Zolang we de oplossing niet gevonden hebben, blijven er mensen ziek worden en moeten we het doen met de uitdaging die nu gaande is.

En misschien vinden we ineens de oplossing. Dat kan ook! Maar daar ga ik in ieder geval nog even niet vanuit en daarom stel ik de dingen die ik wil doen, niet uit. Ik zeg liever dat ik heb kunnen leren van de situatie dan dat ik het voor altijd bij dromen hou.

Dus voor mij geen ‘wat als’. Ik maak het beste van de situatie en zet mijn leven niet op pauze.


Wil je op de hoogte blijven van al mijn dagboekverhalen en blogs?

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en ik stuur jou 1 keer per week een update.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb