Hoe ik omga met Psoriasis

Gepubliceerd op 10 december 2020 om 08:00

Misschien is het je opgevallen dat ik vorige week geen blog heb geplaatst? En er was afgelopen dinsdag ook geen dagboekverhaal.
Daar was een ‘simpele’ reden voor: ik had gewoon even geen motivatie en energie. Mijn hoofd stond er niet naar.

Het gaat (mentaal) heel erg goed met me en er gebeuren veel leuke dingen. Alleen heb ik, vooral in de winter, er soms ‘moeite’ mee om mijn energie te verdelen.

Als kind zat mijn hoofdhuid vol met Psoriasis. Ook had ik kleine plekjes op mijn ellebogen, armen en knieën. Hier schaamde ik me erg voor en soms kon ik niet slapen van de jeuk en de pijn. Soms wilde en kon ik hierdoor niet meedoen met schoolgym. Na een aantal jaar dacht ik dat ik er zo goed als overheen was gegroeid. Op wat kleine plekjes na waar ik eigenlijk niet zoveel last van had.

In april 2020 werd ik erg ziek. Koorts, keelpijn, pijn op mijn bosten alleen maar slapen… Het leek op Corona maar mijn huisarts vertelde me dat het een bijholteontsteking was. Tijdens het herstellen kreeg ik opeens heel veel en pijnlijke ontstoken wondjes over mijn hele lichaam en niet veel later zat ik helemaal onder met Psoriasis. Van mijn kruin tot aan mijn tenen. Omdat ik, door Corona, niet naar het ziekenhuis kon, heb ik er vier maanden veel last van gehad. Gelukkig werd het zomer en ik kwam er al gauw achter dat de zon het beste medicijn is tegen Psoriasis.

In augustus was ik, eindelijk, bijna overal vanaf. Wel was ik bang dat het weer terug zou komen, maar hier probeerde ik niet teveel over na te denken, want dan gebeurt het juist. Helaas is deze angst toch werkelijkheid geworden. Op dit moment komt er langzaam een ‘terugval’ op gang.

Nu probeer ik me dus zo rustig mogelijk te houden, zodat het hopelijk niet weer over mijn hele lichaam gaat verspreiden. Mezelf rustig houden is deze maand niet echt makkelijk, want er zijn een aantal ‘spanningen’. De leukste spanning is de verhuizing die voor de deur staat. Helaas moet er veel meer aan het huis gedaan worden dan we in eerste instantie dachten, maar we hopen tussen kerst en oud en nieuw over te zijn!

Doordat ik mijn werk aan het opbouwen ben, heb ik heb geen vast ritme. Soms neem ik werk aan waar ik niet helemaal achtersta en wat daardoor uiteindelijk alleen maar nog vermoeiender is. Daar leer ik wel weer van en afgelopen week besloot ik dat ik alleen nog maar werk aanneem op drie gebieden:
* Mijn eigen bedrijf (personal yoga en coaching)
* Yogalessen op zzp-basis
* (en zodra de Horeca weer open gaat) eventueel een paar uurtjes in een lunchroom.

Dit zijn momenteel niet de makkelijkste gebieden om in te werken, maar ik wil niet weer in een burn-out terecht komen. En dus ga ik alleen nog dingen doen waar ik energie van krijg (in plaats van dat het me energie kost). 

Door de kou doen mijn gewrichten (en hele lichaam) dit jaar meer pijn dan voorgaande jaren. Mijn energie is heel snel op en daardoor ben ik snel moe.
Het trainen in de sportschool heb ik ingeruild voor Yoga en ik ga op zoek naar alternatieven voor sommige delen van mijn passies. Het gaat me goed af, hoe moeilijk het ook is om rust te nemen. Ik weet dat als ik niet naar mijn lichaam luister, het lichamelijk waarschijnlijk binnen een paar jaar nog ‘slechter’ gaat.

Omdat ik deze ongemakken niemand toewens, zet ik graag een paar dingen op een rijtje die ik toepas voor mijn Psoriasis en gewrichtspijn (ik durf het nog geen reuma te noemen). Het is zo belangrijk om lief te zijn voor je lichaam, want je hebt er tenslotte maar één en je moet er je hele leven mee doen.

* Voor de Psoriasis gebruik ik shampoo, douchegel, bodylotion met dode zeezout. Ook ga ik beginnen met het nemen van zoutbaden (in het nieuwe huis krijgen we gelukkig een bad :D ) Ik gebruik de lijn van Holland & Barrett .

* Gember en Kurkuma werken ontstekingsremmend, wat goed is voor de gewrichten. Interessant artikel hierover

* Met magnesiumolie smeer ik mijn lichaam in. Het prikt korts heel erg op de Psoriasis, maar daarna jeukt het een stuk minder. Ook is magnesium goed voor de spieren en ik merk dat ik de dag erna minder vermoeid opsta. Ik slik geen magnesiumpillen omdat mijn darmen daar niet tegen kunnen.

* Hot Yoga vind ik heel erg fijn om minimaal één keer per week te doen. De zaal waar de les in wordt gegeven is 38 graden. Dat doen mijn spieren en gewrichten heel erg goed.

 Op het moment doe ik nog steeds iedere dag Yoga, dat houdt me soepel en sterk. Het is namelijk heel erg belangrijk dat je je spieren sterk houdt, zodat gewrichten niet teveel klappen hoeven op te vangen in het dagelijks leven.

Deze maand hou ik mij rustig op social media, zodat ik al mijn aandacht kan stoppen in de verhuizing en de nieuwe lessen waar ik mee begin. Zodra mijn Yogaruimte af is (JA! IK KRIJG EEN YOGA RUIMTE IN HET NIEUWE HUIS!!) gaat er ook weer meer focus naar het online gedeelte.

Alles komt op zijn tijd. Jezelf pushen is nergens voor nodig. Doe jezelf geen geweld aan, wees lief voor jezelf en accepteer het proces. Als je je best doet, krijg je vanzelf wat je verdient.

Reactie plaatsen

Reacties

Hans Smit
4 jaar geleden

Hou vol. Er is licht aan de corona tunnel en dus mogelijkheden om groepsles te geven, en restaurants gaan weer open.... !! Fijne kerstdagen toegewenst in jouw nieuwe huis, vol met nieuw geluk!
Groetjes Hans

Hans Smit
4 jaar geleden

Ik lees dit nu pas, na mijn vorige bericht :). Ik hoop dat het snel weer wat warmer wordt, zodat je mogelijk iets minder last hebt ! Mogelijk kan mediteren je iets helpen om de pijn te verlichten ?