De eerste twee stappen van het achtvoudige yoga pad.

Gepubliceerd op 11 januari 2021 om 09:45

Geweldloosheid
Waarheid
Niet stelen
Zelfbeheersing
Hebzuchtloosheid

Puurheid
Tevredenheid
Zelfdiscipline
Zelfstudie
Overgave

Dit zijn de tien woorden waar ik voor leef en ik zal jullie een kleine toelichting geven…

Het zijn de Yamas en Niyamas. De eerste twee stappen van het achtvoudige Yogapad. De bovenste vijf woorden zijn in feite de richtlijnen die ik gebruik over hoe ik me wil opstellen tegen de rest van de wereld. De onderste vijf woorden zijn er voor mezelf; hoe ik me wil opstellen tegenover mezelf.

Yamas


 1. Geweldloosheid
  In Sanskriet (oud Indiaas) heet dit Ahimsa, wat letterlijk ‘niet moorden’ betekent.
  Daarnaast houdt het in dat je je onthoudt van alle vormen van geweld, zowel fysiek als verbaal. Leven in harmonie naar de medemens maar ook naar jezelf. Naar jezelf, omdat alle veranderingen beginnen bij jezelf. Ben je lief voor jezelf, dan straal je dit uit naar de ander.

  ‘Wat je geeft krijg je terug’

  Om dit te kunnen doen moeten we vrij zijn van angst. Geweld komt voort uit angst. De geest moet een omschakeling maken naar positiviteit, liefde, compassie en tolerantie. Ook dingen die je niet leuk vindt, behandel je met respect.

  Deze blog vind ik hier erg mooi bij aansluiten 

 2. Waarheid
  In het Sanskriet heet dit Satya.
  ‘Onze waarheid’ is vervuild met gedachten, ervaringen uit het verleden, emoties en herinneringen. Wat we waarnemen is niet perse DE waarheid.

  Wees eerlijk en oprecht naar anderen en jezelf. Onthoud je van leugens en kwets anderen niet opzettelijk. Wat je voelt, zegt en doet zitten op één lijn. Doe je niet anders voor dan je bent.

  Lees hier meer over mijn weg naar mijn waarheid.

  3. Niet stelen
  In het Sanskriet heet dit Asteya.
  Dit gaat niet alleen over het stelen van spullen, ook het stelen van woorden en gedachten van anderen hoort hierbij. Wanneer je een quote of gedachte van iemand overneemt, ga je hier niet zelf mee pronken. Ook het verlangen naar spullen die je niet nodig hebt, het verlangen naar het toe-eigenen van macht, geld en roem valt onder het kopje ‘niet stelen’. Zorg ervoor dat je verleidingen kunt weerstaan. Laat dingen die niet van jou zijn, waar ze horen.

  4. Zelfbeheersing
  In het Sanskriet heet dit Brahacharya.
  Ik geloof dat dit een hele belangrijke is in tijd waar we nu in leven. Door het al het nieuws van afgelopen tijd, besloot ik deze blog te schrijven.

  Het beoefenen van zelfbeheersing betekent dat je je onthoudt van losbandigheid en gulzig gedrag.
  Gebruik andere mensen niet als lustobject. Blijf dichtbij jezelf.

  Ontwikkel jouw bron van energie en vitaliteit.

  5. Hebzuchtloosheid
  In het Sanskriet heet dit Aparigraha.
  Vrij zijn van hebzucht en alsmaar meer willen. Koop niet wat je niet nodig hebt, Verzamel niets wat niet nodig is.
  Wees tevreden met wat je hebt.

  Niyamas

  1. Puurheid

  In het Sanskriet heet dit Saucha.
  Zuiverheid van lichaam en geest. Dit doe je door natuurlijke voeding tot je te nemen en door te leven in een schone omgeving. Voeding die jouw lichaam energie geeft en jou gezond houdt. Eet niet teveel, maar ook niet te weinig.

      Het doen van Yoga poses en ademhalingsoefeningen helpt om het lichaam puur te houden. Maar ook negatieve emoties zoals lust, haat, agressie,                hebzucht en jaloezie uit de weg gaan helpen je om jouw geest te zuiveren.

Lees hier meer over mijn zoektocht naar puurheid 

2. Tevredenheid 
In het Sanskriet heet dit Santosha.
Voor tevredenheid kan je kiezen, of het nu mee of tegen zit. Jij kunt bepalen hoe je op een bepaalde situatie reageert. Jij kiest, ongeacht wat er in de buitenwereld gebeurt en wat anderen hiervan vinden.

Dit is een mantra die mij helpt om te kiezen dichtbij mezelf te blijven
En het mooie is.. hoe vaker ik dit luister, hoe meer ik erin ga geloven! 

3. Zelfdiscipline
In het Sanskriet heet dit Tapas.
Discipline en doorzettingsvermogen om door te gaan en jezelf persoonlijk te ontwikkelen. Wat de omstandigheden ook zijn, jij weet je weg te vinden. Spirituele groei en kracht helpen je te ontwikkelen in je lichaam en geest. Ze creëren jouw karakter.

4. Zelfstudie
In het Sanskriet heet dit Svadhyaya.
Je persoonlijk blijven ontwikkelen en altijd voor jezelf blijven kiezen. Zelfreflectie, je blijven verdiepen in nieuwe theorie en dit in de praktijk toepassen. Persoonlijk pas ik zelfdiscipline en zelfstudie dagelijks toe. Dit brengt mij bij mijn dagelijkse practice, maar ook bij alle keuzes die ik maak rondom werk, studies en leefwijze.

Eerder schreef ik al eens een blog over zelfstudie en zelfdicipline

5. Overgave
In Sanskriet heet dit Isvara pranidhana.
Als we dit letterlijk nemen betekent dit ‘overgave aan een god’.

In werkelijkheid betekent dit dat je jezelf overgeeft aan iets wat hoger en groter is dan jijzelf. Het universum. Het is het besef dat je maar een klein onderdeel bent van een groter geheel.

Mijn persoonlijk ervaring
Het achtvoudige Yogapad is heel erg oud. Het is onderdeel van de Yoga Sutra’s, geschreven door Patanjali en het is duizenden jaren oud. Is het op dit moment dan nog wel relevant om de Yamas en Niyamas toe te passen in het dagelijks leven?
Mijn antwoord: Ja!
Het zijn richtlijnen en misschien neem ik alles niet zo letterlijk als dat het beschreven wordt, maar het zijn dagelijkse lessen die ik eruit haal.

Bij alles wat ik denk, doe, zie en voel kan ik het terugkoppelen naar deze filosofie en zoals bij Yama 3 wordt benoemd (niet stelen), zo steel ik ook niet de letterlijke betekenis van deze filosofie, maar maak er mijn eigen waarheid van. Het is een steun in mijn leven en het voelt alsof ik het goed doe, op mijn eigen manier.

En dit blijft nog altijd het meest belangrijke…  Ik doe wat goed voelt voor mij en dit straal ik uit naar mijn omgeving. Zo kom ik iedere keer weer op mijn juiste pad terecht.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.