'Soms is een stapje terug doen, juist vooruit gaan'.

Gepubliceerd op 1 juni 2021 om 15:01
retreat ayuveda stap terug

'Soms is een stapje terug doen, juist vooruit gaan'.

Deze zin gaat heel vaak door mijn hoofd. Soms lukt het me helaas niet om ernaar te luisteren, maar ook ik leer van iedere situatie...

Ons hele leven is een soort van bergetappe en juist op momenten waarvan je denkt alles op een rijtje te hebben,
kan het onverwachts toch weer goed ‘fout’ gaan.

Gedachten als “Heb ik dát weer” en “waarom kan ik niet net zoveel aan als andere mensen?” gaan vaak door mijn hoofd. Want “zoveel deed ik toch allemaal niet?” En “ik neem toch rust” en “ik doe toch leuke dingen?” En ook “ik mediteer en sport toch iedere dag?”

 
Iets wat mijn ogen behoorlijk goed heeft geopend, is mijn nieuwe opleiding tot Holistic Woman Coach. Tijdens deze training leer ik een heleboel van Ayuveda. Eindelijk snap ik waarom ik iedere keer weer wordt teruggefloten door mijn eigen lichaam zodra ik ook maar een klein beetje over mijn grens ga.

Je kunt het leven in een heleboel cyclussen verdelen. We hebben een jaar van 365 dagen, een maand van 30/31 dagen, een dag van 24 uur, een uur van 60 minuten en een minuut van 60 seconden. Ook hebben we een cyclus van de maan die eigenlijk net zolang is als de vrouwelijke cyclus (ongeveer 28 dagen).

Ergens weten we allemaal dat deze cyclussen erg belangrijk zijn en we ons nooit een hele cyclus hetzelfde voelen. Alle cyclussen hebben namelijk ook fases. Zoals de winter, zomer, herfst en lente.
We hebben in Nederland geen sneeuw in de zomer en geen 30 graden in de winter.

Zo is dit ook met onze persoonlijke cyclus. ’s Nachts ben je moe en kan je geen rondje hardlopen. Overdag ben je actief en kan je niet in slaap vallen (tenminste… als je een goed ritme hebt). Ons bioritme is zo gemaakt dat wij beter functioneren op momenten dat dit nodig is en dat wij moe zijn op momenten wanneer wij moeten rusten.

het bioritme van iedereen is uniek en hangt af van een heleboel factoren. In Ayuveda kan je mensen verdelen over 3 Dosha’s: Vata, Pitta en Kapha:
Vata personen zijn van nature gevoeliger en hebben meer rust nodig.
Pitta personen hebben meer energie en kunnen vaak wat langer doorknallen.
Kapha personen zijn van nature wat luier en zouden eigenlijk juist wat actiever moeten zijn.

Dit klinkt allemaal heel simpel, maar hier houdt het zeker niet op. Iedereen heeft alle drie de Dosha’s in zich, maar één van deze is dominant.
Bij iedereen kunnen alle drie de Dosha’s uit balans zijn en kan je dus last hebben van alle drie hun ‘klachten’.

Wat wel duidelijk is, is dat ik een Vata persoon ben. Vata personen staan erom bekend dat ze van reizen houden, heel erg actief zijn en alles willen aanpakken. Hartstikke goed natuurlijk! Maar helaas ook de grootste valkuil omdat we veel meer rust nodig hebben en al snel teveel hooi op onze vork nemen. Klachten als angst, rusteloosheid en gewrichtspijn komen dan al gauw om de hoek kijken.

En goh, wat herkende ik mezelf overal in… Bijna beschaamd las ik alles over mijn eigen Dosha. En het ergste is dat ik het allemaal al jaren weet, want die burn-out heeft al een heleboel keren op de loer gelegen. Maar altijd kon ik het geen plek geven. Iedere dag maakte ik mezelf wijs dat ik nog wel meer kon werken, nog meer kon sporten en nog meer leuke dingen kon doen.

Totdat het vorige week (weer) goed mis ging. Al weken heb ik een zeurende buikpijn (linksonder en boven). Maar iedere keer als iemand me vertelde naar de huisarts te gaan, wist ik toch al wat ze me zouden vertellen: gevoelige darm, rust nemen en geen gluten eten. Die dingen deed ik toch al en dus vond ik het niet noodzakelijk.

Vorige week woensdagavond werd mijn buik zo rond als een ballon (maar echt!). De pijn was niet te verdragen (nog een schepje bovenop heel erg veel pijn). Ik kon niet meer lopen, slapen of bewegen, en toen werd het tijd voor een bezoekje aan de huisartsenpost.

Er lopen nog een aantal onderzoeken maar we hebben in ieder geval al een bacterie in mijn maag gevonden. Hier ga ik een keur voor krijgen, waar ik vandaag mee begin, in de hoop dat het over een week allemaal rustiger is. Maar, deze pijn was niet te verdragen dus dus houden we het goed in de gaten.
Dit is natuurlijk niet de oorzaak, want die pijn krijg je niet zomaar...

De oorzaak is dat ik al jaren niet naar mijn lichaam heb geluisterd (gelukkig wel steeds beter) en het iedere keer weer een stukje erger maak. Iedere keer wanneer ik stress heb, meer doe dan mijn lichaam eigenlijk aankan en mezelf push omdat ik toch geen mietje ben, doe ik mijn eigen lichaam geweld aan.

En waar doe ik het allemaal voor? Voor een mooi lichaam, een voorbeeld zijn, een gezonde leefstijl?
Ben ik echt een voorbeeld als ik iedere keer over mijn grens ga? Is mijn lichaam echt mooier als ik er niet goed voor zorg? En ben ik nou echt zo gezond bezig als mijn organen kapot aan het gaan zijn? Een eye-opener voor mij!

Gelukkig gaat het nu weer een stuk beter met me en kan ik het dagelijkse leven weer oppakken. Wel ben ik weer een stapje dichterbij mezelf gekomen en nu is het aan mij om hier iets mee te doen. En dit stapje dichterbij mezelf, is een stapje terug in het leven.

En wat ik jou graag wil meegeven: voorkomen is beter dan genezen!


Alle welvaartsziekten, denk aan diabetes, hart en vaatziekten maar ook kanker en ga maar door, zijn in de wereld gekomen door één1 ding: stress. Of dit nou lichamelijke stress of fysieke stress is (sporten is ook stress, wil je hier meer over weten stuur mij dan een berichtje). We leven in een wereld met veel te veel prikkels en vergeten dat we onszelf op nummer 1 moeten zetten. We hebben tenslotte maar één lichaam en zodra je te vaak over je eigen grens gaat, heb je voor je het weet geen lichaam meer. Wees lief, geniet en zorg goed voor jezelf.

Meer weten over Ayuveda? klik hier
Of stuur mij een berichtje om te kijken wat ik voor je kan doen. 

Ook zijn er een heleboel mogelijk heden om gelijk mee te starten... Denk aan Yoga, mediteren en pak soms eens een boek in plaats van dat je de TV aanzet. 
Rust is belangrijker dan dat we ons beseffen. 

Je kunt natuurlijk ook met mij mee op Retreat, om jezelf een heel weekend af te sluiten van de drukke buitenwereld. 
Stuur mij een bericht voor alle informatie. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.